Bergerat Monnoyeur

Bouwen van een kantoor, magazijn en werkplaatsen.

Ligging
Brusselsesteenweg 340, Overijse
Bouwheer
Bergerat Monnoyeur
Bouwpartners
ingenieur stabiliteit:
Archimedes

ingenieur technieken:
EDV Engineering
Fase
opgeleverd 6/2022
Oppervlakte
4.041 m²
Fotografie
Johnny Umans

Bergerat Monnoyeur, gespecialiseerd in het verdelen, herstellen en onderhouden van grote machines zoals kranen en noodstroomgeneratoren, kampte met verouderde infrastructuur en plaatsgebrek. De noodzakelijke sloop van het kantoorgebouw, de werkplaats en het magazijn vormt de aanleiding om dit deel van de site te herbekijken.

De parallelle inplanting van de kantoren met de steenweg geeft het bedrijf een gezicht en fungeert als buffer van de activiteiten naar de straat toe. De schaal en materialisatie van dit gebouw in combinatie met de genomen afstand tot de weg, zorgen ervoor dat het gebouw ingebed is in zijn omgeving. Het balkvormige volume dat langs de straatzijde volledig beglaasd is, oogt licht en uitnodigend. Door het kantoorgebouw naar voor te schuiven ontstaat er extra manoeuvreerruimte en kan een volwaardige laad- en loskade op het terrein gerealiseerd worden.

Twee grote werkplaatsen en het magazijn flankeren het kantoorgebouw aan de achterzijde. Een strip met functies zoals bergruimte, sanitair en douches, vormt de verbinding tussen werkplaatsen, magazijn en kantoor. Het kantoor biedt plaats aan een zeventigtal medewerkers en bestaat uit een open plan dat -behalve op het gelijkvloers waar zich het onthaal en het bedrijfsrestaurant bevinden- flexibel in te vullen is. De werkplaatsen zijn vormgegeven en ingericht in functie van de rolbruggen, zwenkkranen en machines die nodig zijn voor de dagelijkse werking van het bedrijf.

Zonnepanelen, warmtepompen, elektrische laadpalen en robuuste materiaalkeuzes garanderen het duurzame aspect van dit project.