BNP Paribas Fortis

Headquarters BNP Paribas Fortis

Ligging
Warandeberg 3 te Brussel
Bouwheer
BNP Paribas Fortis
Bouwpartners
architect:
ism baumschlager eberle & Partners Jaspers Eyers Architects

stabiliteitsingenieur:
ingenieursbureau Jan Van Aelst

ingenieur technieken:
M&R engineering

duurzaamheid:
3E

ingenieur akoestiek:
Venac
Oppervlakte
100.000 m²
Fotografie
Jaspers-Eyers Architects

Op de MIPIM Awards in Cannes heeft de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op Montagne du Parc in Brussel de hoofdprijs weggekaapt in de categorie ‘Best Office and Business Development ’. Montagne du Parc is een samenwerking tussen het Oostenrijkse Baumschlager-Eberle Architekten en de Belgische architectenbureaus Styfhals en Jaspers-Eyers Architects. Het gebouw telt 4.100 werkposten.

 

Letterlijke verbinding

Het oude gebouw dateerde uit 1979 en werd afgebroken. Hoewel het nieuwe project meer oppervlakte beslaat, is het lager dan zijn voorganger, zodat het zicht vanuit het Warandepark gevrijwaard blijft. Met 9 bovengrondse en 5 ondergrondse verdiepingen, is Montagne du Parc goed voor 100.000m2 en 4.100 werkposten. Het bevat een auditorium, een conferentiecenter en een ruime ondergrondse parking voor 308 auto’s en 330 fietsen.

Contact met de stad

Een hoofdrol  is weggelegd voor het atrium, dat over 4 verdiepingen loopt en op meer dan één manier een verbindende rol speelt. Shops en food corners maken het tot een plaats van leven, die binnenin de sfeer van de stad oproept. De commerciële ruimtes op het gelijkvloers communiceren zowel met die dynamiek binnenin als met het stadsleven op straat. Op die manier zoekt de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op een ongedwongen manier contact met de omgeving. Ook de transparantie van het ontwerp speelt hierin trouwens een belangrijke rol. Het gebouw wordt gedragen door een exoskelet van driehonderd kolommen, die elk uit verschillende delen bestaan. De kolommen zijn opgetrokken in wit, architectonisch beton waarin een groene korrel is verwerkt. Daarvoor is een geschikte steen gezocht – en gevonden – in Noorwegen. Het groen creëert leven en diepte, een effect dat nog wordt versterkt door de teruggetrokken elementen in de kolommen. Ze zorgen voor een niveauverschil dat de dynamiek van de korrel kracht bij zet.

Duurzaam en groen

Toen het vorige gebouw werd afgebroken, zijn de funderingen behouden. Omdat een deel van de oorspronkelijke kelderruimte niet nodig was, kon het onderste niveau worden gebruikt voor Seasonal Thermal Energy Storage (STES). Onder het gebouw bevindt zich maar liefst 14.000 m³ water, goed voor 30 zwembaden. De warmte die tijdens de zomermaanden in het water wordt opgeslagen, kan in de winter worden gebruikt. De 300 kolommen hebben niet alleen een dragende en esthetische functie, maar zorgen ook voor zonwering. Boven op het gebouw ligt een uitgestrekt groendak van 5.500 m², dat vanuit verschillende posities zichtbaar is, terwijl een aantal fotovoltaïsche panelen ideaal op het dak zijn geplaatst voor een zo efficiënt mogelijk gebruik. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Montagne du Parc het BREEAM Excellent-label heeft gekregen. Ook is zo veel mogelijk van het oude gebouw gerecycleerd of hergebruikt.

Het groene karakter van het gebouw is trouwens ook tastbaar voor gebruikers en bezoekers. Meer dan 1.400 m² groenaanleg in de patio’s en rond het gebouw brengen de natuur echt naar binnen. In de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis staan het comfort en de beleving van de werknemers centraal en dat werd duidelijk gesmaakt door de jury en het publiek in Cannes.