Den Bell

Verbouwen van een industrieel pand tot back office kantoren voor de Stad Antwerpen

Ligging
F. Wellensplein 1 te Antwerpen
Bouwheer
ACA Projects nv
Bouwpartners
architect:
styfhals architecten i.s.m. DMT architecten cv

stabiliteitsingenieur:
Arcade

ingenieur technieken:
Arcadis

algemene aannemer:
TV Vooruitzicht - Van Roey
Oppervlakte
40.000 m² bovengronds
12.000 m² ondergronds

Wegens de verhuis van het telecombedrijf Alcatel naar zijn nieuwe kantoren aan het Antwerpse Kievitplein, in de buurt van het Centraal Station, heeft het Antwerpse stadsbestuur besloten om de stedelijke administratie te centraliseren in de oude Alcatel gebouwen.
In de toren heeft de Stad een multifunctioneel centrum uitgebouwd met onder andere een auditorium, vergaderzalen en opleidingslokalen. De zijvleugels zijn ingenomen door de verschillende administratieve stadsdiensten.
De ruimte die vrijkwam door de afbraak van de gebouwen in het binnengebied is voor het publiek toegankelijk en verzekert een vlotte doorgang tussen twee straten.
De volledige technische installatie is herbekeken in functie van de hedendaagse klimaateisen, met oog voor duurzaamheid.

Vanuit de centrale ontvangsthal zijn de verschillende publieke zones via een monumentale trap bereikbaar. Deze zones dienen ook na de openingsuren van het administratief centrum bereikbaar te zijn; ontvangstruimte, raadzaal, vergaderzalen, opleidingscentra, auditorium, lokettenruimte, refter,….
De verticale circulatie, door middel van nieuwe trappenhuizen, werd waar mogelijk, ingepland ter plaatse van de bestaande trappenkokers.