EEBIC Anderlecht

Bouwen van een passief bedrijvencentrum voor hoogtechnologische activiteiten te Anderlecht (winnend wedstrijdontwerp)

Ligging
Researchdreef te Anderlecht
Bouwheer
Democo
Bouwpartners
architect:
styfhals architecten i.s.m. ADE

stabiliteitsingenieur:
Establis

ingenieur technieken / EPB:
Crea-Tec

algemene aannemer:
Democo
Oppervlakte
5.306,55 m² nieuwbouw
1.223 m² buitenruimte
Fotografie
Koen Van Damme

Het concept voor dit bedrijvencentrum is eenduidig; een aangename en kwalitatieve werkomgeving creëren die rekening houdt met alle contextuele factoren alsook het programma, de technieken, de stabiliteit, de duurzame ontwikkeling en het budget. Vanaf de beginfase werden alle partijen betrokken bij het ontwerpproces.
Grote aandacht werd besteed aan het passief concept, het optimaliseren van de speciale technieken en de bouwschil.

Het project straalt een coherente visie en een eigen identiteit uit die resulteert in volgende punten:
– O-W oriëntatie van de open gevels voor een optimale lichttoetreding. Blinde gevels aan de N-Z oriëntatie voor mimimaal warmteverlies in de winter en beperken van oververhitting in de zomer.
– Maximale benutting van het terrein, rekening houdend met de stedenbouwkundige voorschriften betreffende afstanden tot de perceelsgrenzen en gabariet van het gebouw.
– Opsplitsing in twee gebouwen waarvan de breedte voortkomt uit een optimale bouwdiepte voor de burelen.
– Een centrale kern voor de verticale circulatie, als verbindingselement tussen de twee gebouwen. Deze is luchtig en transparant. Vanaf de straatzijde contrasteert deze met de gesloten Z-gevel en biedt een duidelijke leesbaarheid voor de bezoekers.
– Het hoogteverschil van het terrein ten voordele brengen van het ontwerp door het gebouw een half niveau hoger te plaatsen dan het straatniveau. Het gebouw ligt op deze manier verheven ten opzichte van het straatniveau en de parking is half-open, op een minimale diepte.
– Zeer gerichte en doordachte keuze van het gevelmateriaal. Het Corten Staal geeft aan het gebouw niet enkel een industrieel karakter, dat zich perfect integreert in de omgeving, het zorgt tevens voor zijn eigen specificiteit en warme uitstraling.