Jardin maritime

Bouwen van meergezinswoningen

Ligging
Van Meyelstraat 63-71 en Le Lorrainstraat 38-40, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Bouwheer
O3 SHIFT develop
Bouwpartners
ingenieur stabiliteit:
Boden Architecten & Ingenieurs

ingenieur EPB:
2B-safe

Omgevingsaanleg:
Buro Buiten
Fase
opgeleverd 01/2024
Oppervlakte
21 appartementen en
ondergrondse garage
Fotografie
Dennis De Smet

In twee parallelle straten vlak bij Tour en Taxis, wordt verouderde bebouwing gesloopt die uitgeeft op hetzelfde binnengebied. Op de vrijgekomen ruimte komen twee woonvolumes rug aan rug te staan. Het ene gebouw vervolledigt de woningenrij in de Van Meyelstraat, het andere volume heeft zijn adres in de Le Lorrainstraat. Tussenin ontstaat een collectieve groene stadstuin voor de 21 appartementen. Een brede, verdiepingshoge doorgang in beide gebouwen brengt lucht in de straten, geeft een doorkijk naar dit groen en een zicht van straat tot straat.

 

De gebruikte witte kleurtinten zorgen voor een heldere visuele binding van het hele project en voor een verfrissend accent in het straatbeeld. Deze kleur wordt volledig doorgetrokken in het exterieur. Qua hoogte passen de gebouwen zich met hun vier etages in binnen de bestaande context.

De meergezinswoningen worden volledig opgetrokken uit een massief houten CLT-structuur die zichtbaar gelaten wordt in de plafonds van de woningen. Er wordt geïsoleerd met minerale wol en gekozen voor een collectief klimatisatiesysteem op basis van geothermie. Energie wordt opgewekt via zonnepanelen. Bij dit BEN-project wordt resoluut gekozen voor een doorgedreven ecologische aanpak.