Kapucijnen

Bouwen van een passief bouwcomplex met 35 hedendaagse appartementen voor oudere personen en een commerciële ruimte (winnend wedstrijdontwerp)

Ligging
hoek Kapucijnen / Hoogstraat te Brussel
Bouwheer
Stad Brussel - Grondregie van de Stadseigendommen / Democo nv
Bouwpartners
architect:
styfhals architecten

stabiliteitsingenieur:
Grontmij Belgium

ingenieur technieken:
Grontmij Belgium

algemene aannemer:
Democo
Oppervlakte
3.661 m²
Fotografie
Marc Scheepers

Het project Kapucijnen is gelegen in het hartje van Brussel, midden in de volkswijk van de genaamde “Marollen”. Het is gelegen op de hoek van de Hoogstraat, één van de oudste assen van de stad, en de Kapucijnstraat, genaamd naar het klooster dat er zich bevond van de 16de eeuw tot begin 19de eeuw.
De twee BESTAANDE RIJHUIZEN werden behouden en gerenoveerd. Op het gelijkvloers bevindt zich de commerciële ruimte.
Het volume dat met het “ATHÉNÉE FUNCK ANDRÉ” aansluit is vrijwillig lager zodat het geclasseerd gebouw in de straat zijn status behoudt.
GROEN EN VEGETATIE spelen een belangrijke rol in het project. Zij bieden een stukje natuur aan de bewoners van de buurt alsook de bewoners van het wooncomplex.
Het achterliggend volume sluit op een natuurlijke manier aan met de HOGE BLINDE GEMENE MUUR van de school.

Het HOOGTEVERSCHIL in de Kapucijnstraat wordt opgevangen door de Corten-stalen SOKKEL die start vanaf de Hoogstraat. Op het hoogste punt kunnen de voetgangers het wooncomplex betreden. Op het laagste punt is de parkinginrit.
De door iedereen gekende QUICK&FLUPKE muurschildering werd vervangen door een art punch in de corten-stalen plint in de Kapucijnenstraat.