Meergezinswoningen Brussel

Bouwen van meergezinswoningen te Brussel

Ligging
Hooikaai/Werfkaai te Brussel
Bouwheer
Skyline Citycenter nv
Bouwpartners
arhitect:
styfhals architecten i.s.m. Marc Corbiau

stabiliteitsingenieur:
Jan Van Aelst

ingenieur technieken:
EDV

algemene aannemer:
Interbuild
Oppervlakte
6.619 m²

Het project bevat 2 appartementsgebouwen, respectievelijk gelegen aan de Hooikaai en de Werfkaai, met een gezamenlijke ondergrondse parkeerruimte toegankelijk vanaf de Werfkaai. De gebouwen zijn voorzien van een mix aan appartementen, al dan niet met praktijkruimte voor vrije beroepen, en gaande van een studio tot een appartement met 3 slaapkamers. Elk appartement beschikt over een terras en een berging.

De gevels zijn kleinschalig gemoduleerd in verhouding tot de schaal van de gebouwen in de omgeving en dit door: de raamverdelingen, de geledingen, de variatie, de profilering van de gevel en dergelijke. Naar boven toe springen de voorgevels op speelse wijze terug en werd gebruik gemaakt van hoogwaardige, hedendaagse materialen. De hoogte van de gebouwen verhoudt zich tot de hoogte van de gebouwen in de onmiddellijke omgeving.

Tussen beide appartementsgebouwen wordt een aangenaam perspectief geboden: door de gedraaide inplanting ten opzichte van elkaar enerzijds en door de grote tussenafstand anderzijds.

Naar de zij- en achterburen toe worden de zichten en lichten gevrijwaard, door de getrapteterugsprongen van de zijgevels.
De zone tussen de beide gebouwen wordt ingericht als gemeenschappelijke tuin met private terrassen, een spel van hagen verhoogt de privacy en maakt het perspectief van de tuin boeiend, de gemene muren worden afgedekt door een groenscherm.

Op kelderniveau is een gemeenschappelijke stalling voor fietsen en kinderwagens aanwezig, alsook een private kelderberging.