Plan B, Vilvoorde

Bouwen van meergezinswoningen, ééngezinswoningen, ondergrondse parkeergarage en verbouwen van het poortgebouw tot appartementen en een collectieve ruimte

Ligging
Leuvensesteenweg 105-119 te Vilvoorde
Bouwheer
Smarthome nv
Bouwpartners
stabiliteit:
DS Engineering

technieken & EPB:
Infrabo

landschapsarchitect:
Quadrant
Fase
Opgeleverd 11/2023
Oppervlakte
7.400m²
Fotografie
Dennis De smet

Een voormalige industriële site omtoveren tot een groene woonwijk met respect voor zijn geschiedenis: dat was de boeiende en waardevolle opdracht voor het project “Plan B”.
Het projectgebied situeert zich langs de Leuvensesteenweg, één van de invalswegen van de stad Vilvoorde, op wandelafstand van het centrum. Het grenst één zijde grenst aan de straat en vormt verder het binnengebied van een residentieel bouwblok. De voormalige directeurswoning, het “Poortgebouw” met zijn historisch waardevolle gevel, typeert al decennialang de site. Het volledige industriële terrein werd ontpit om plaats te maken voor een mix van één- en meergezinswoningen rondom een groen-blauw plein.

De eerste meergezinswoning sluit aan bij de bestaande bebouwing langs de Leuvensesteenweg, een tweede staat centraal op de site. Beide worden gekarakteriseerd door het gebruik van een zacht-bruine gevelsteen en huisvesten in totaal 25 wooneenheden. Ze sluiten ook elk aan op een rij ééngezinswoningen en vormen zo samen de gevels van het nieuwe openbare plein. Die woningen op hun beurt krijgen een heel andere vormentaal en kleur. Ze verwijzen naar de sheddaken die de vroegere loodsen op het terrein typeerden, maar met hun witte gevelsteen brengen ze nu licht en luchtigheid in het hart van de site. Op het terrein wordt bovenop de ondergrondse parking ook nog een privatieve collectieve buitenruimte ingericht, die dienst doet als tuin voor alle bewoners. Hier geven nog eens vijf eengezinswoningen op uit.
Over dit alles kijken de appartementen van het Poortgebouw uit. Binnen de contouren van het neoclassicistische gebouw en achter de gerenoveerde historische gevel, zijn 5 unieke appartementen ingericht en een gemeenschappelijke polyvalente ruimte.