Politiehuis Gooik

Bouwen van een politiehuis

Ligging
Edingsesteenweg, 1755 Gooik
Bouwheer
Peremans nv
Bouwpartners
ingenieur stabiliteit:
UTIL struktuurstudies

ingenieur technieken:
EDV Engineering bvba

algemene aannemer:
Peremans nv
Fase
opgeleverd 2022
Oppervlakte
1.820 m²
Fotografie
Dennis De Smet

Door de nood aan uitbreiding op alle aspecten; kantoorruimte, magazijnruimte, atelierruimte en buiten staanplaatsen, diende de gehele werking van het terrein te worden herbekeken.
Een nieuw circulatieplan dat de diverse private/publieke en interne/externe circulaties op een efficiëntere manier opneemt was het startpunt van het nieuwe ontwerp.
De combinatie van paletten en weloverwogen ontwerpkeuzes met de diverse groenaanplantingen in de straten en het centrale park, vormen deze plek om tot een nieuwe wijk waar eenheid en rust vooropstaan.
Door het kantoorgebouw naar voren te schuiven was het mogelijk het gebruik van de overige ruimte van het terrein verder te optimaliseren voor de diverse activiteiten. Het nieuwe kantoorgebouw vormt zo het nieuwe gezicht van het terrein en biedt een buffer van de activiteiten naar de steenweg toe.

Door de overige functies aan te sluiten op het kantoorgebouw konden de diverse relaties met het magazijn, het atelier en de omgeving behouden blijven. Een voldoende groenbuffer, voldoende afstand tot de steenweg en de juiste verhoudingen en schaal van het nieuwe kantoorgebouw zorgen ervoor dat er geen schaalbreuk is met de omgeving.
Ook de keuze voor een sober materiaalgebruik draagt bij tot de architecturale inpassing van het project in haar omgeving. Eén licht, uitnodigend, aangenaam gebouw is de basis van het architectuurconcept.