Villa Mon Désir

“Villa Mon Désir” is een beeldbepalend burgerhuis in De Limburg Stirumlaan te Wemmel. De woning dateert van 1925 en werd gebouwd in Belle Epoquestijl. Deze halfopen bebouwing op de hoek met de Prins Boudewijnlaan is een beschermd monument, zowel de buitenkant als het interieur en de tuin, en maakt deel uit van de aanpalende rij eclectische burgerhuizen.

Dit monument draagt artistieke sporen van de Brusselse Beaux-Artsstijl, Art Nouveau, de destijds opkomende Art Décostijl en vroeg modernisme.

Na een periode van verval werd de driegevel-woning gerestaureerd met oog voor detail, aandacht voor de oorspronkelijke toestand en gebruik van oude ambachten. Toch werd vernieuwing niet uit de weg gegaan.
Op de vraag om in deze woning kantoren en twee appartementen onder te brengen, werd nauw samengewerkt met Ars Horti, die de woning op waardevolle elementen in kaart bracht. In overleg met erfgoed werd een ontwerp uitgewerkt met respect voor de eclectische stijl van het prachtige burgerhuis.

De opvallende tuin werd hersteld in de oorspronkelijke Belgische Nouveau Jardin Pittoresque stijl, inclusief pergola en rotstuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa Mon Désir werd geselecteerd als laureaat van de Onroerenderfgoedprijs 2021, waarbij projecten worden beoordeeld op voorbeeldfunctie, vernieuwend karakter, maatschappelijke relevantie en engagement.