Zen

Bouwen van een meergezinswoning met 22 wooneenheden.

Ligging
4 Fonteinen - Vilvoorde
Bouwheer
Matexi
Bouwpartners
Stabiliteit:
V2S stabiliteit

Technieken:
Gebotec
Pi consult
D2S international

Landschap:
Lukas Perdu (Matexi)

Zen maakt deel uit van Vier Fonteinen, een nieuwe ontwikkeling langs het kanaal in Vilvoorde en omvat tweeëntwintig appartementen, een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers en een dakterras. De ligging nabij het centrum van Vilvoorde en de grootstad Brussel maakt het project makkelijk per fiets, met het openbaar vervoer of zelfs per boot bereikbaar.

Het U-vormige volume fungeert als schakel tussen de bestaande rijwoningen en het park de Molens. De afbouw in bouwlagen richting de bestaande bebouwing creëert voldoende open ruimte voor een optimale beleving van het ontstane groene binnengebied.

Eén van de  belangrijkste troeven van dit project is de variatie naar indeling toe. Deze flexibiliteit is geïntegreerd zodat niet alleen op moment van de eerste bewoning maar ook op termijn per type appartement verschillende variante indeling mogelijk zijn. Wie vandaag kiest voor een appartement met drie slaapkamers kan later overschakelen naar een loftconcept met één slaapkamer en een royale leefruimte en dit binnen dezelfde eigendomsgrenzen.

De circulatie bevindt zich volledig langs de gevel van het gebouw en gebeurt door middel van passerellen die ook toegankelijk zijn voor fietsen. Bewoners kunnen hun fiets stallen op de verbreding van deze balkons. Door het spel van passerellen aan het binnengebied en terrassen aan de andere zijden van het gebouw ontstaat een diffuse gevel. Deze laat interactie toe tussen de gevel, het verschillende gevelgroen, de terrassen en het park de Molens.

De duurzaamheid van Zen vertaalt zich niet enkel in planflexibilitet, maar ook in andere facetten van het project zoals het ecologisch en circulair bewust materiaalgebruik, het hergebruik van grijswater, de bewuste groeninrichting die site overschrijdend is en de binnen-buiten-beleving door de toekomstige bewoners. Twee ruime fietsenbergingen en vlot toegankelijke fietsenstallingen op de passerellen zetten in op een autoluw project.In het kader van circulair bouwen werd gekozen om het gebouw te vervaardigen in hout en in te zetten op andere herbruikbare materialen en duurzame isolatie. Zowel de structuur als buitenwand en voorzetstructuur met terrassen worden in CLT en houtskelet opgebouwd. Het project is vrij van fossiele brandstoffen.